onsdag 23 april 2008

En sjuksköterskas betraktelser om strejken

Jag har sett att somliga kallar sjuksköterskornas strejk för en lyxstrejk och att vi är egoister som orsakar fara för tredje man, d.v.s. patienterna. Jag kan inte hålla mig från att svara på detta.

Så här ligger landet barn!

- som sjuksköterska tjänar du MINDRE än en undersköterska som du faktiskt är arbetsledare över. Händer det någon annanstans??
- En kollega som arbetet i 30 år !!!!! tjänar 23 000 kr, det är den summa som nämns som medellön. Den verklighet som basuneras ut lever inte vi i. Medelvärdet säger inget, verkligen inte något om hur situationen ser ut i Värmland som har bland de sämsta lönerna i hela Sverige!
- Sveriges kommuner och Landsting lönediskriminerar sjuksköterskorna eftersom både undersköterskor och läkare tack vare bättre fackförbund slöt bättre avtal. Så där fanns helt plötsligt pengar, vad konstigt.
- Sjuksköterskeyrket anses fortfarande vara ett kall, inte en profession. Florence gav oss ett rejält kors att bära. Vi arbetar utifrån vetenskap och forskning och kan vara den stora skillnaden mellan liv och död, det är inte dramatiskt, det är SANT!

Våra händer är bakbundna, vi får inte strejka. Vad säger det? utan oss stannar hela den medicinska apparaten i Sverige. Vi är livsviktiga helt enkelt.
Det som händer när utvalda avdelningar och mottagningar tas ut i strejk är att landstingen får den vård som de betalar för. Just nu lever de över sina tillgångar och subventionerar den Värmländska sjukvården med sjuksköterskornas låga löner.

1 kommentar:

misssister sa...

det där borde du skicka in som en egen insändare!!