söndag 9 augusti 2009

Madonna är det bästa lördagsgodiset


Svenskar älskar vodka! sa Madonna från Ullevis scen. Och visst är det sant. Men något annat som svenskar fullkomligen älskar är ju lösgodis. Sticky & Sweet-turnén borde vara som gjord för oss med andra ord.


"Det var bättre förr" är många av de äkta fansens eviga pekoral. Gillade du Voguenumret den här gången skulle du ha varit med "när det begav sig". Det nya materialet på Confessions... och Hard Candy känns inte riktigt fräscht, trots samarbete med Bloodshy & Avant, Timbaland, Timberlake, Pharell och Kanye. Tåget hade passerat stationen och Madge stod liksom kvar på perrongen. Trodde jag.


Det som är så fascinerande är hur en så kontrollerad och välregisserad show samtidigt kan vara så ombytlig. Kasten är lika tvära som låtarnas karaktär -men eftersom ikonen lyckas upprätthålla intresse efter nästan 30 år som artist är det troligtvis vad som krävs. För konserten är som att dyka rakt ner i en påse lösgsodis. Schizofrent, och alltid smyger det sig ner något som kanske inte är någon favorit men det finns något för alla. Hon har förstått att ombyte förnöjer, miss Madonna.


Frozen mixas ihop med Open your heart. 4 minutes och Vogue blir en oslagbar combo. Det är lekfullt precis som koreografin och de nya låtarna kommer till sin rätt. Ullevis publikhav förvandlas till ett dansgolv och det är ju där Madonnas danskarameller ska upplevas.

Dock saknade jag ett översvallande extranummer om man ska vara kräsen.

Devil wouldn't recognize you var förövrigt vackert och lågmält framfört precis som Miles away.

Men höjdpunkten är inte helt otippat - Like a prayer - snabbare, kraftfullare och den krossar verkligen myten om att det var bättre förr. Visst, Express yourself är min favorit, helt klart men med nyare hits som Music, 4 minutes och Beat goes on glömmer man det. Efter avslutningsnumret Give it to me förstod jag att det var jag som stått kvar på perrongen och inte fattat grejen. Madonna bjuder på lördagsgodis som är både rått, klibbigt och sött. Men framförallt magnifikt.


?????? Ibland brukar hyllningsrecensionerna vara skrivna redan vid biljettsläpp. När storstjärnor beträder svensk mark brukar det gödslas med allt från plus, fyrtorn och getingar. The neverending lavin av superlativ. Men helt plötsligt var motorsågen den hetaste accessoaren bland skribenterna och ju creddigare, desto duktigare sågning.
????? Gitarrspeleriet hördes det inte mycket av. Medvetet?

!!!!!!!! Hennes sång är oerhört imponerande. För tio år sedan trodde jag tv:n skulle smälta när hennes falsksång i Power of Goodbye framkallade skämskudde-känslor.

!!!! T-shirtarna var ju för jävla fula, men jag köpte en ändå...

Inga kommentarer: